Yağ çekmeden de çıtır çıtır patates kızartmaları hazırlayabilirsiniz. Üstelik bunun için airfryer ya da klasik fritözler üzere özel bir elektronik alete de gereksiniminiz yok. Kanserojen bir durum da yaratabilen kızgın yağlar kullanmadan patates kızartması hazırlamak ister misiniz? Pekala daha sağlıklı olan patates kızartması formülü nedir?
Mükemmel bir patates kızartmasının yolu, patatesin içindeki suyun yanlışsız süratte dışarı çıkmasını sağlamaktır. Sanki bu neden olur ve hangi usuller kullanılmalıdır?
Neden çıtır çıtır olur?
Patatesin yüzeyindeki nem, yağla temas ettiğinde anında buharlaşır. Bu yüzden de yağların sıçraması kelam bahsidir. Kuruyan ve kabuklaşan patates kızartmaları hazırlanır. Bu kabuğun içindeki ısı süratle artar ve yüzeye çıkamamış olan su buharı da patatesin iç kısmının dağılmasına yol açar. Böylelikle kabuk ve iç tezatlığı yaşanır.
Hızla buharlaşmalı
Kızgın yağda hazırlanan yiyeceklerin una bulanarak kızartılması da buharlaşma kademesinden dolayıdır. Dış kabuk süratle oluşur. Bu halde olmadığında içerdeki buhar çıkar. Böylelikle kabuk nemlenir, yiyecek nemlenir ve yağ da çektikçe çeker. ,
Nişastadan yararlanılır
Dış kabuk süratle oluşmadığı durumlar da çok sık görülür. Nişastalı bulamaçla bu sorun çözülebilir. Çıtır çıtır bir kabuk ile sorun ortadan kalkar.
İyi kızartma kahverengimsi olur
İyi bir kızartma kahverengimsiliğe gereksinim duyar. Bu da tekrar buharlaşmayla alakalı bir durumdur.
Yoğun nişasta yağ çekmesini zorlaştırır
İçeriğindeki doğal nişastadan ötürü patatesleri tekrardan bir nişastaya batırmanız gerekmez. Patatesin yoğunluğu arttıkça kızartırken çektiği yağ da o kadar zorlaşır.
İki defa kızartın
Gıda bilimcilerinin yanı sıra aşçılar da en güzel patates kızartması için ikili kızartma yapar. Daha az ısınmış yağda kızarttıktan sonra daha kızgın yağda kızartabilirsiniz. Bu durum patatesin yüzeyinde bir kabuk oluşturur.
Kaynar suyun akabinde dondurma yapılabilir
Büyük fast food firmalarında ise patatesler dilimlenir ve üzerinden kaynar su geçirildikten sonra dondurulur. Gerektiğinde çıkarılıp kızartma yapılır. Lakin bu usul ikili kızartma kadar tesirli olmayabilir.
Gezegen değiştirmeniz gerekebilir
Patatesin içinde oluşan su buharının, yerçekimine nazaran farklı davranmasından ötürü Jüpiter’e giderseniz eksiksiz patatesler kızartabilirsiniz. Yerin 3 katı bir yerçekiminde, su daha küçük parçacıklar halinde uçar. Böylelikle patateslere yağ da daha çabuk nüfuz eder ve kabuklaşma yaşanır.