Kapadokya’nın üzümlerinden yapılan ürünler Avrupa’ya gönderiliyor

Kapadokya Klâsik Bağcılığı ve Yerli Üzümlerini Koruma Yaşatma Derneği Başkanı Hacer Özkaya, AA muhabirine, Kapadokya’nın başta Nevşehir olmak üzere Aksaray’a kadar yayılan bir bölge olduğunu söyledi.

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde bulunan bağlardan da hasat yapıldığını aktaran Özkaya, dernek üyesi 15 üreticiden alınan üzümlerin işlendiğini lisana getirdi.

Bölgede yetişen yerli üzümleri korumak, iktisada kazandırmak ve yetiştiricileri de desteklemek istediklerini belirten Özkaya, şunları kaydetti:

“Yetiştiricilerimizle görüşmeler yaparak her üzümden değişik pekmezler yaptık. Şu anda 5 pekmez çeşidimiz var. Kavanozlarda satışa hazır hale getirdik. Üzüm çeşitlerinden başka ayrı pekmezler yaptık. Kalecik Karası, Keten Gömlek, Taş ve karışık üzümlerden pekmezlerimiz var. Güneşte bekleterek hazırladığımız, bu bölgeye has kaynatılmadan yapılan pekmezimiz var. Yalnızca pekmez değil, sirke, üzüm suyu yapıyor, yaprağını kullanıyoruz. Öncelikle Almanya’ya gönderdik. Hollanda, Danimarka ve İtalya’dan da siparişlerimizi aldık. Buralara eserlerimizi göndereceğiz.”

Özkaya, yurt dışında yaptıkları görüşmeler sonrası anlaştıkları firmalar sayesinde eserleri yurt dışına gönderdiklerini anlattı.

TOPRAK YAPISI VE İKLİM ÖZELLİĞİ LEZZET VERİYOR

Dernek üyesi ve Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu ise derneğin, bu kadim topraklardaki endemik üzüm çeşitlerini muhafazayı ve yaşatmayı amaçladığını söyledi.

Bu coğrafyanın en değerli özelliğinin toprak yapısı ve iklim özellikleri olduğunu vurgulayan Cabaroğlu, “Kapadokya bölgesi volkanik topraklar barındırıyor. Bu topraklar, mineral yapısı ve suyu çok yeterli süzmesiyle ön plana çıkıyor. Bu bölgenin bağcılık için çok değerli bir mikroklima durumu var. Üzümlerimizin genlerini korumak için bu coğrafya çok kıymetli. Bizim maksadımız, bu bölgeye has üzümleri aşılama yapmadan gen kaynağını koruyarak sonraki kuşaklara aktarabilmek.” diye konuştu.

BÖLGEDE ÇOK TARAFLI KULLANILDIĞI İÇİN “CENNET MEYVESİ” OLARAK ANILIYOR

Cabaroğlu, üzüme bölgede “cennet meyvesi” denildiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Kışın kütüğünü yakmış ısınmış, yaprağından sarma yapmış, yeşil vaktinde koruk yapmış ekşisine koymuş, üzümünü yemiş, pekmez yapmış ve sirkesini üretmiş. Üzümün temelinden 33 besin üretiliyor, mutfağa yansıyan yanıyla 280’e yakın eser elde ediliyor. Yani üzüm her kaygıya deva üzere. O kadar çok istikametli kullanılmış ki o yüzden cennet meyvesi olarak isimlendirilmiş. Avrupa’da doğal hayatı müdafaaya ve doğal eserleri müdafaaya yönelik son yıllarda önemli bir pazar oluştu. Bundan kendimize düşen hissesi almamız gerekiyor.”

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir