Çocuklarda şeker tüketiminde ‘2 yaş kuralı’! Kronik hastalıkların ana sebebi buymuş Posted on Kasım 9, 2024Author admin 0 Uzmanlar, bir çocuğun hayatının birinci 1.000 gününde (gebelikten 2 yaşına kadar) şeker maruziyetinin sonlandırılmasının diyabet riskini yaklaşık yüzde 35, hipertansiyon riskini ise yüzde 20 oranında azalttığını ve hastalığın başlangıcını geciktirdiğini tespit etti. Uluslararası araştırmacılardan oluşan takım Science mecmuasında yayımlanan röportajlarında,’Rahim içi şeker kısıtlaması tek başına kollayıcıydı, fakat riskteki en büyük azalma, kısıtlamanın 6 aydan uzun sürmesiyle gerçekleşti’ açıklamasında bulundu. Çalışmanın muharrirleri, İngiltere’de II. Dünya Savaşı sonrasında uygulanan şeker karnesinden elde edilen dataları kullanarak, 1953’te on yıl süren karnenin sona ermesinden çabucak evvel ve sonra hamile kalan yetişkinlerin sıhhat sonuçlarını karşılaştırdılar. Çalışmaya Ekim 1951 ile Mart 1956 ortasında doğan, 50’li yahut 60’lı yaşlarda olan 60 bin 183 kişi katıldı. Ekim 1951 ile Haziran 1954 ortasında doğanlar şeker karnesine tabi tutulmuş, Temmuz 1954 ve sonrasında doğanlar ise karneye tabi tutulmadılar. Çalışma mühletince yaklaşık 4 bin iştirakçiye diyabet, yaklaşık 20 bin iştirakçiye ise hipertansiyon tanısı konuldu. Araştırmacılar, “Hastalık teşhisi riski herkes için yaşla birlikte arttı, lakin çok az yahut hiç kısıtlamaya maruz kalmamış yetişkinler ortasında daha süratli arttı.Hastalık riski, iştirakçiler 50’li yaşların ortasındayken farklılaşmaya başladı ve en büyük farklar 60 yaşından sonra gözlemlendi” dedi. Çok fazla şeker tüketmek hücrelere ziyan vererek kronik iltihaplanmaya neden olabilir ve bu da kalp hastalığı, diyabet, karaciğer hastalığı ve kansere yol açabilir. Şeker birebir vakitte obeziteyi ve diş çürümesini de tetikliyor. Uzmanlar 2 yaşın altındaki çocukların ek şeker içeren yiyecek yahut içecek tüketmesine müsaade verilmemesini öneriyor.