Mide içeriğinin, mide girişindeki gevşek kapak sebebiyle yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanan reflü hastalığı, Türkiye’deki bireylerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülüyor. Bu durum, midedeki asit ve besinlerin geri geldiği yemek borusunda tahrişe ve göğüs gerisinde yanmaya neden oluyor.
Ramazan boyunca uzun mühlet aç kaldıktan sonra iftarda fazla ve süratli yemek yenmesi, mide içeriğinin nefes borusuna kaçmasına da yol açabiliyor. Bilhassa çok yemek yeme, yağlı, baharatlı, acılı ve kızartmaların tüketilmesi reflüyü tetikleyen ve şiddetlendiren faktörlerin başında geliyor.
Ramazanda şikayetler artıyor
İftardan çabucak sonra halk ortasında “şekerleme yapmak” diye tabir edilen 10-15 dakikalık kısa uyku da ramazanda sık rastlanan reflü şikayetlerine yol açabiliyor.
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, reflü ve gibisi sindirim sistemi rahatsızlığı yaşamamak için ramazanda yapılması gerekenleri anlattı.
Buğdacı, orucun sıhhat üzerinde birçok olumlu tesiri olduğunu, yurt dışında yapılan bilimsel çalışmalarda aralıklı aç kalmanın insan hayatını uzattığına dair bulgulara ulaşıldığını lisana getirerek, insanların artık istekli olarak aralıklı aç kalmayı uyguladığını aktardı.
‘Katı besinler 3 saat sonra mideden boşalır’
Prof. Dr. Mehmet Sait Buğdacı, uzun bir açlık müddetinden sonra çok yemek yemenin uyku haline yol açtığını belirterek, şöyle devam etti: “Yemek ölçüsü fazla olunca mide ve bağırsak bölgesinde kanlanma artıyor. Bu bölgeye çok kanın toplanması beyne giden kanın azalmasına ve uyku halinin oluşmasına neden olur. Yemekte alınan ağır protein amino asitlere dönüşür. İnsülin bunları, bağırsaktan emilince alıp hücrelere transfer eder. Glikozun tesiriyle her yemekten sonra ağır bir insülin salgısı olur. Lakin triptofan aminoasidi insülin tarafından hücrelere transfer edilemiyor. Bu da beyinde serotonine dönüştürülür. Bunun sonucunda uyku hali meydana gelir. Yemeğin üzerine uyumak, şekerleme yapmak, bilhassa reflüsü olanlar için çok büyük sorun. Midenin makul bir boşalma mühleti var. Yemekten çabucak sonra uyursak bu durum reflüyü azdıracaktır. Bu süreçte sıvı besinler 1 saat, katı besinler 3 saat sonra mideden boşalır. Buna karşın uyku bastırıyor ve kişi uyumak istiyorsa anti reflü yastığı kullanılabilir. Mide ilaçları kullanılarak daha rahat atlatılabilir.”
Loş ortam yerine ışıklı bir yerde oturmanın uyku hissini azaltacağını anlatan Buğdacı, bu süreçte rastgele bir sindirim sistemi sorunu yaşayan hastaların kesinlikle uzmana görünmesi gerektiğini kaydetti.
Buğdacı, her yemekten sonra yaşanan uyku halinin şeker hastalığı, uyku apnesi ve kimi beyin rahatsızlıklarının da göstergesi olabileceğini vurguladı.
Sahurdaki beslenmenin önemi
Ramazanda sahurdaki beslenmenin de değerli olduğunu lisana getiren Buğdacı, sağlıklı insanlara, kendilerini tok tutabilmeleri için zerzevat yüklü, kabuklu, varlıklı lifli besinlerle beslenmelerini ve bol sıvı almalarını önerdiklerini anlattı.
Buğdacı, reflü ataklarını en aza indirmek için iftar ve sahurdan bir saat sonra uyunması tavsiyesinde bulunarak, reflünün hem cerrahi hem de cerrahi olmayan formüllerle tedavi edilebildiğini kelamlarına ekledi.